Tidligere arrangementer

Tidligere arrangementer

Fængsel til forældre der nægter at lade deres børn vaccinere. Vaccinationsmodstandere der blokerer Serum Instituttet. Det er ikke nutidens antiautoritære storbyforældre men 1920rnes og -30rnes Danmark.


Foredrag ved historiker, PhD, ekstern lektor ved RUC Daniel Henschen


Foredraget handler om det alternative sundhedssyn, som udfoldede sig i dele af samfundet i 1900-tallets første årtier. På den tid blev rødder lagt til mange af de tendenser, vi ser i dag med vegetarisme, ’raw food’ (Raakost-spisere), kropsdyrkelse og udfordring af de lægelige autoriteter. Nogle af datidens idéer (som f.eks. mindre kød, flere grøntsager) er senere blevet så blåstemplet, at vi ikke tænker over, at det en gang var kontroversielt. Andet som modstanden mod vaccination bliver stadig set som mere end tvivlsomt. Daniel Henschen er ph.d. i historie og ekstern lektor på RUC. Foredraget bygger på forskningen bag hans kommende bog om drømmen om det naturlige liv, alternativ sundhed og samfundstanker før anden verdenskrig.


"Lodseriet i Isefjorden"

Onsdag den 28. februar 2024

v/museumsinspektør Thomas Egebjerg Johansen

Rørvig lodseri var et kendt lodseri blandt de lodsinteresserede, et af de ældste i Danmark. I 1727 blev der klaget voldsomt over lodserne i Isefjorden for deres: Studsighed, forsømmelighed og ubillighed ved betalinger (1727). Hvilket førte til at man indførte et reglement over lodseriet i Isefjorden i 1728.


Men hvad mindre kendt er, at imens landet i anden halvdel af 1700-tallet blev styret af enten en gal konge, en tysk livlæge, en enkedronning og til sidst en meget ung Kronprins, søgte den danske flåde at udvide sin magt i Danmark igennem lodseriet. Lodseriet i Isefjorden var derfor en vigtig brik i flådens ambitioner og i den intern magtkamp med hæren.


Med Rørvig som test-lodseri, udviklede man uddannelse af lodser, et regelsæt og en administration af lodserierne efter oplysningstidens idealer. Et projekt, der var så succesfuldt, at flåden til sidst satte sig på stort set hele lodseriet i Danmark.


”Besøg på fællesmagasinet”


Måske har du set DR udsendelsen ”Skattejagt på museet”, hvor Frederik Cilius og Phillip Faber går på skattejagt i Museum Vestsjællands magasin? Og måske har du undret dig, når du kører forbi en grå bygning i udkanten af Ugerløse syd for Holbæk?


Hvad er der mon inde i den bygning? Det vil Holbæk Museumsforening give dig svar på når vi åbner dørene for Museum Vestsjællands magasinbygning i Ugerløse.


Konservator Tanja Probst-Dedenroth, som er daglig leder af Fællesmagasinet, vil fortælle om magasinet, hvorfor blev det bygget? Hvor var alle genstandene før? Og hvordan konserveres og vedligeholdes de tusindvis af genstande, så de også vil være tilgængelige for generationerne der kommer efter os. Der vil desuden blive vist forskellige genstande frem, hvoraf mange vil have tilknytning til Holbæk og omegn.

Bakkekammen med Peter Olesen


Forfatter og journalist Peter Olesen boede i sin barndom i Bakkekammen 47 og var nabo til arkitekten Marius Pedersen i nr. 45. Peter Olesen kom meget hos Marius Pedersen og blev ved med at komme hos hans enke Emma, indtil hun døde i 2007.


På en tur i kvarteret fortæller Peter Olesen om nogle af husene og som sidste stop på ruten, viser han rundt i Bakkekammen 45, der nu er en del af Museum Vestsjælland.


Museumsforeningen vil her byde på øl og vand.


 

VIKINGERNE VED LANDEVEJEN!


Foredrag af arkæolog Lizette Salge.


20. september, 2023 kl. 19:00

Vikingetiden har altid været en kilde til stor fascination – og det var vel kun et spørgsmål om
tid, før der dukkede efterladenskaber op i Holbæks nærhed! Så nu vil der være en mulighed
for at komme tæt på de vikinger, der for 1200 år siden blev begravet langs med Landevejen i
Svinninge.


Arkæolog fra Museum Vestsjælland, Lizette Salge, kommer og fortæller om udgravningerne af hele 46 jordfæstegrave fra vikingetiden, der er blevet fundet der. Gravpladsen blev opdaget af to detektorførere i 2018. Efter en lang dag uden de store fund, fik de signal af noget, der lød som en metaldåse. Da de fik gravet sig ned til genstanden, viste det sig i stedet at være en skålformet fibel (broche) og de var dermed kommet lige ned i en kvindegrav fra vikingetiden.


Det blev startskuddet til en forundersøgelse og to efterfølgende udgravninger, der afslørede et væld af grave med meget spændende genstande. På denne aften vil du blive præsenteret for lokalitetens historie, opdagelsen af den første grav, undersøgelsernes forløb og det vil også være muligt, at se nogle af de genstande, som arkæologerne fandt i gravene.



”Maritim Vandring på Holbæk Havn”


Søfartshistoriker Asger Nørlund Christensen viser atter rundt på Holbæk havn, hvor vi besøger Nationalmuseets fartøjssamling, som ligger fast i Holbæk Havn.


Vi ser og hører om Danmark-Norges sejladsens slup ”Ruth” (bygget i 1857og nu ligger på bedding), besøger Newfoundlands skonnerten ”Bonavista” og galeasen ”Anna Møller”, som nyligt er renoveret. Endelig ser vi DFDS Pram nr 19, som har en ganske særlig historie som” aftægtsbolig”. Vi hører også om Nationalmuseets visioner for den enestående fartøjssamling. Ligeledes kommer vi forbi Kystliv Holbæk og Nationalmuseets skibsbygningshal, hvor vi afslutter med en øl/vand.


Tag med på tur til Grønland


Mød to lokale foredragsholdere, der har boet og arbejdet i Grønland.

Hans Thor Olsen beskriver sine kajakture ved Upernavik i Vestgrønland og ved Tasiilaq i Østgrønland og viser billeder derfra, hvor stilheden og den store natur sætter sig spor i både sjæl og legeme.

Margit Motzfeldt har boet i Grønland i 40 år, og er tidligere rektor for Nuuk Gymnasium. Hun fortæller om livet i Grønland før og nu.


 

Drømmen om Caroline

- en rekonstrueret sejlbåd


Den 2. juli 1866 vandt lystkutteren Caroline den første officielle kapsejlads i Danmark.
I juli 2022 sejlede en rekonstruktion af Caroline for første gang i danske farvande og markerede afslutningen på et over 20 år langt byggeprojekt for at bringe Caroline fra 1866 tilbage.
Søfartshistoriker Asger Nørlund Christensen er manden bag projektet og han fortæller om træskibet Caroline og om selve byggeprojektet.




EN TUR I SOLENS LAND

Odsherred gennem ca. 10.000 år på bare et par timer!

bustur til Odsherred Kulturhistoriske Museum, et museum under Museum Vestsjælland, samt til solvognens fundsted i Trundholm Mose


Carmen Curlers som arbejdsplads

med Museumsinspektør for Museum Vestsjælland, Mads Findal Andreasen


Museumsinspektør for Museum Vestsjælland, Mads Findal Andreasen, vil fortælle om virksomheden, grundlæggeren Arne Bybjerg og de mange ansatte; om indflydelsen på Kalundborg og Vestsjælland i 1960’erne og
1970’erne i det hele taget. Foredraget lægger op til diskussion om Carmen Curlers som arbejdsplads og betydning for Kalundborg i tiden efter Clariols overtagelse og lukningen i 1990.




Vandring på ”Sømileruten”, som navnet antyder, er det en vandringsrute på 1 sømil (1,852 km) og i vores regi en guidet tur fra Holbæk Havns vestlige afgrænsning ved Holebæk og hele havnestrækningen igennem til den østlige afslutning ved Labæk tæt på Anneks-havnen (som vi også kalder Skudehavnen).



I 1894 blev fem søstre med efternavnet Barrison fra Kalundborg det største popfænomen i europæiske storbyer. Hvorfor fik de denne enorme gennemslagskraft – Var det fordi de udfordrede tidens kvinderolle eller var det bare en god forretningsfidus?

Historikeren Hans Henrik Appel stiller i sit foredrag skarpt på nogle af de centrale spørgsmål i sin anmelderroste bog ”Barrisonfeberen”.



Arrangeret som opfølgning på den tur, Holbæk Museumsforening lavede til Sprogø i oktober 2021.

Dr. Pæd. Birgit Kirkebæk og fortæller om sin bog: ”Letfærdig og løsagtig – kvindeanstalten Sprogø 1923 – 1961”.

En fortælling om unge kvinder, der på grund af det, der blev opfattet som afvigende moralsk adfærd, blev definitivt udskilt fra samfundet gennem en tidsubestemt og tvungen ø-anbringelse. Medvirkende var, at de blev anset for svagt begavede og ude af stand til at tage vare på sig selv, deres eventuelle børn, endsige at arbejde uden kontrol. De blev med den tids ord betragtet som samfundsmæssige minusindivider.

Historien om kvinderne på Sprogø er både en gammel og en ny historie, som handler om de, vi i en given periode, oplever som så fremmede i adfærd, at der må være noget i vejen med dem. Men det handler også om, hvordan vi til enhver tid konstruerer det normale, det eftertragtelsesværdige og det, som vi alle bør leve op til, hvis vi vil betragtes som et fuldgyldigt medlem af samfundet.